RSS Feed

Sticky Toffee Pudding

mars 3, 2013 by Anja Schreiner

Sticky Toffee “Pudding”:

 • 2 dl Guinness øl
 • 1 ts natron
 • 6 store dadler, ta ut steinen
 • 85 gr smør
 • 225 gr sukker
 • 1 1/2 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
 • 3 store egg, romtemperert
 • 225 gr mel
 • 1 ts bakepulver
 • 1/4 ts salt
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts muskat

 

Vi begynner med dadlene: varm opp ølet til kokepunktet i en liten kasserolle. Ta kasserollen bort fra plata og rør inn natronen. Nå vil blandingen bruse ganske mye. Hell øl-blandingen over de stenløse dadlene i en skål, og sett til side for å avkjøles til romtemperatur.

Ha dadlene i en kjøkkenmaskin med knivblader sammen med litt av øl-blandingen. Kjør maskinen til dadlene er helt most og tilsett resten av ølet gjennom helle-tuten. Bruk en slikkepott og skrap blandingen i en bolle, la den stå tildekket til den skal brukes.

Kakerøre: Forvarm stekovnen til 175 grader.

Smør en liten langpanne, f.eks en browniesform, med smør og dryss over mel slik at hele bakeformen er dekket av et tynt lag. Snu bakeforma oppned over vasken og gi bank lett på bunnen slik at det overflødige melet drysser ut.

Ha smør, sukker og vaniljesukker i bollen til en hurtigmikser med ballongvisp, og visp på medium hastighet til det blir lyst og luftig. Dette kan ta noen minutter.

I en liten bolle visper du eggene lett sammen. Mens maskinen går på medium hastighet, tilsettes eggene i tre omganger, bruk slikkepotten til å skrape langs sidene av bollen mellom hver omgang. Blandingen kan se klumpete ut nå, men vil bli glatt når melet tilsettes.

Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel og muskat i en bolle. Tilsett en tredjedel av melblandingen i røra og visp på lav hastighet i 10 til 15 sekunder til alt er blandet. Skrap langs sidene av bollen om nødvendig.

Tilsett halvparten av daddelblandingen og visp til alt er blandet, rundt 10 til 15 sekunder. Gjenta med nok en tredjedel av melblandigen, så med den gjenværende daddelblandingen, og til slutt resten av melblandingen. Rør kun til blandingen er jevn i fargen og det ikke er noen striper i røra, ikke rør for mye. Skrap røra ned i bakeformen med en slikkepott og stryk overflaten slik at den blir jevn. Bakeformen vil være omrent 1/3 full.

Stek kaken i ca 25 minutter. Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en kakenål e.l i midten, dersom denne kommer ut uten rester av kakerøre på, er kaken ferdig.

Mens kaken steker lager du toffee sausen.

Butterscotch Toffee Sauce:

 • 240 gr brunt sukker
 • 1 vaniljestang
 • 225 gr smør
 • 116 gr fløte
 • sitronsaft fra 1/2 sitron
 • en liten klype salt

Ha brunt sukker i en liten kasserolle. Splitt vaniljestangen på langs med en skarp kniv og skrap ut frøene, bruk fingrene til å gni frøene inn i sukkeret. Legg til side resten av vaniljestangen, denne skal oppi gryta senere.

Rør inn smøret med en slikkepott, og la blandingen koke opp på middels varme under stadig omrøring. Trekk kasserollen bort fra plata og rør inn fløten, sitronsaft, salt og vaniljestangen. Blandigen kan nå synes kornete men vil bli glatt og fin etterhvert.

Sausen kan lages på forhånd og varmes opp igjen, ta bort vaniljestangen før servering.

Kaken kan også lages ferdig på forhånd og varmes opp igjen i 5 minutter på 175 grader før servering. Den kan også fint fryses.

Kan godt serverast med vaniljeis, da blir bare meir snadder 🙂

 Oppskriften er hentet fra Rose`s Heavenly Cakes av Rose Levy Beranbaum


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *